tło

5-7 września 2008 r., Marszowice - Kraków - Marszowice

8-9 września 2007 r., Marszowice - Kraków

Jesteś tutaj:   START   >   PROJEKTY   >   KACZMARSKI UNDERGROUND

Coroczny festiwal „kaczmarski underground” to flagowa impreza, której w kalendarzu Fundacji i w kalendarzach kaczmarofilów nie może już zabraknąć. Zapraszamy na nią zarówno tych, którzy „od zawsze” czują się duchowymi „dziećmi” pieśniarza, jak i tych, którzy, ciekawi świata, mają ochotę rozpocząć dzięki piosenkom Jacka Kaczmarskiego zapierającą dech w piersiach podróż po świecie: literatury, sztuki, historii, polityki, filozofii i mitologii. Po świecie jednostki i tłumu. Po świecie patriotyzmu i kosmopolityzmu. Po świecie bogatym, niejednoznacznym, wielowarstwowym, pełnym pytań i pełnym wątpliwości.

Pierwszy zlot miłośników Jacka Kaczmarskiego pn. "Kaczmarski Underground" odbył się w Marszowicach koło Gdowa w pięknej, zabytkowej, postaustriackiej stodole. Jego gościem honorowym była córka zmarłego pieśniarza, Patrycja Kaczmarska, która, wraz z Trio Łódzko-Chojnowskim wystąpiła z koncertem piosenek swojego ojca. Uczestnicy zlotu wysłuchali także wykładu dra Krzysztofa Gajdy oraz wspólnie, chóralnie, pod wodzą dyrygenta wykonali "Mury".

Wzięli też udział w warsztatach muzycznych i literackich oraz w konkursach i grach integracyjnych przy ognisku.

8-9 września 2007 r., Marszowice - Kraków

5-7 września 2008 r., Marszowice - Kraków - Marszowice

2. zlot "Kaczmarski Underground" w sposób szczególny związany był z osobą Krzysztofa Marii Sieniawskiego - jednego z poetów, których utwory śpiewał Jacek Kaczmarski. Uczestnicy imprezy mieli okazję obejrzeć film dokumentalny o Sieniawskim. Wysłuchali także koncertu piosenek do wierszy Krzysztofa Marii Sieniawskiego w wykonaniu Jacka Majewskiego i Tomasza Susmęda.

W Krakowie, w miejscu mającej powstać estakady im. Jacka Kaczmarskiego w Krakowie, odbył się okolicznościowy happening. Po raz drugi gościła także Patrycja Kaczmarska. Ciekawostką były warsztaty drukowania ulotek na powielaczu.

fot.: www.jkaczmarski.woclaw.pl