DO POBRANIA

Jesteś tutaj:   PROJEKTY   >   KACZMARSKI UNDERGROUND

"Wysocki"

1-3 września 2017 r., Kraków - Wieliczka

Jedenasta edycja festiwalu "kaczmarski underground", odbyła się w dniach 1-3 września 2017 r. Jej gospodarzami byli: Miasto Kraków i Powiat Wielicki, a lokalizacjami: Piwnica pod Baranami, Szkoła Muzyczna w Wieliczce, Zamek Żupny, Kampus Wielicki i Motel na Wierzynka.

Z okazji przypadającej 60. rocznicy urodzin Jacka Kaczmarskiego, edycja ta wpisała się w szerszy cykl wydarzeń pod nazwą "Kaczmarski. Cztery źródła niepokoju". Partnerami festiwalu byli: Narodowe Centrum Kultury, Instytut Pamięci Narodowej, Miasto Kraków, Szkoła Muzyczna I st. w Wieliczce i Muzeum Żup Krakowskich w Wieliczce.

"Piosenka"

4-6 września 2015 r., Gdów - Kudłacze, Pcim

9. edycja festiwalu nosiła tytuł "Piosenka" i odbyła się w Beskidzie Średnim, w pięknej scenerii, przy Schronisku PTTK na Kudłaczach. Poprzedziła ją impreza towarzysząca dla młodzieży gimnazjalnej w Centrum Kultury w Gdowie, podsumowująca I edycję konkursu pn. "Lekcja historii i sztuki z Jackiem Kaczmarskim". Sam festiwal różnił się od poprzednich nie tylko górską lokalizacją, ale też nowymi modułami, takimi jak "Czarne historie", "Kalambury", "Aleja Underground", czy happening artystyczny "Źródło wciąż bije". Artyści i goście specjalni po raz pierwszy pamiątkowo odcisnęli też w glinianych tabliczkach swoje dłonie.

"O Aniołach innym razem"

12-14 września 2014 r., Kraków - Lanckorona

Ósma edycja odbyła się nie, jak dotąd, w marszowickiej stodole, ale w willi „Tadeusz” w Lanckoronie. Gośćmi specjalnymi festiwalu byli Zbigniew Łapiński i bratanica Przemysława Gintrowskiego, Aleksandra.

Poza wysłuchaniem koncertów, uczestnicy mieli też m.in. okazję sprawdzić się w konkursie wiedzy nt. twórczości Jacka Kaczmarskiego, wziąć udział w spotkaniu z Katarzyną Walentynowicz, autorką wydanej w 2014 r. książki „Mimochodem. Rozmowy o Jacku Kaczmarskim” i obejrzeć wystawę obrazów Krzysztofa Trzaski, inspirowanych twórczością Jacka Kaczmarskiego, pt. "Autoportret z poetą".

Edycje festiwalu zrealizowane przed powstaniem fundacji przez grupę Przyjaciół:

Jesteś tutaj:   START   >   PROJEKTY   >   KACZMARSKI UNDERGROUND

Dziesiąta, jubileuszowa edycja festiwalu "kaczmarski underground" odbyła się w Krakowie, w Piwnicy pod Baranami, a także w Wieliczce, w Kampusie Wielickim i w Motelu "Na Wierzynka". Obfitowała w urodzinowe koncerty doskonałych artystów, którzy na tę okazję przygotowali kilka specjalnych aranżacji znanych utworów, ale także w wiele nowych modułów, takich jak: "Śpiewające Gitary", "Art-Calambours", "Limeriada" czy "Jaka to historia?". Pierwszego wieczoru błyskotliwą konferansjerkę poprowadził artysta z Włoch, Dave Nilaya, który sam również wykonał po polsku kilka piosenek Jacka Kaczmarskiego. Festiwal, wzorem roku ubiegłego, poprzedzony został spotkaniem edukacyjnym dla młodzieży.

"Schodzimy pod ziemię"

7-9 października 2016 r., Wieliczka - Kraków - Wieliczka

"I ja się jakoś niepodległy czuję"

31 sierpnia - 2 września 2018 r., Kraków - Wieliczka

Dwunasta edycja festiwalu "kaczmarski underground", odbyła się pod hasłem "I ja się jakoś niepodległy czuję" w Muzeum Armii Krajowej w Krakowie, w Kopalni Soli "Wieliczka" i Na Wierzynka w Wieliczce. Jej Partnerami byli: Miasto Kraków, Województwo Małopolskie, Fundacja Lotto, Kopalnia Soli "Wieliczka", Kraków Airport, Celpap, ABM, ZEW Niedzica, Muzeum Armii Krajowej w Krakowie i Koleje Małopolskie. Wszystkim Partnerom, Współtwórcom i Uczestnikom serdecznie dziękujemy!

Projekt zrealizowany przy wsparciu finansowym Województwa Małopolskiego. Projekt współfinansowany ze środków Miasta Krakowa.

42-godzinny maraton festiwalowy „kaczmarski underground” to impreza Fundacji, której w kalendarzu nie powinno już zabraknąć. Zapraszamy na nią zarówno kaczmarologów oraz tych, którzy „od zawsze” czują się duchowymi „dziećmi” pieśniarza, jak i tych, którzy, ciekawi świata, mają ochotę rozpocząć dzięki piosenkom Jacka Kaczmarskiego zapierającą dech w piersiach podróż po świecie: literatury, sztuki, historii, polityki, filozofii i mitologii, wreszcie geopolityki. Podróż do świata jednostki i do świata tłumu. Do świata patriotyzmu i kosmopolityzmu. Do świata bogatego, niejednoznacznego, wielowarstwowego, pełnego pytań i pełnego wątpliwości.

Co rok, przez 42 godziny non stop, sami uczestnicy wciągają pozostałych przybyłych kaczmarologów do przygotowywanych przez siebie w ciągu długich miesięcy poprzedzających imprezę kolejnych jej "modułów". Zasadą jest, że ich pierwowzorami są znane teleturnieje bądź gry i zabawy towarzyskie. Zwykle pod nieco zmienionymi nazwami: "Śpiewające gitary", "Jaka to historia", "Jaka to melodia", "Czarne historie", "Kalambury", "Morderczy quiz", "Art-calambours", "Władca ciemności", "Tabu", "Limeriada", "A co to będzie", "TRANS-calambours" i podobne. W końcu pojawiły się też gry planszowe, również zaprojektowane i wykonane przez samych uczestników.

Każda edycja maratonu poświęcona jest innemu tematowi i nosi inny tytuł. Na 13. zapraszamy do Wieliczki w terminie 6-8 września. Do sierpnia poinformujemy o warunkach naboru.

POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ

PLANUJEMY