tło

Jesteś tutaj:   PROJEKTY   >   KACZMARSKI UNDERGROUND

"Wysocki"

1-3 września 2017 r., Kraków - Wieliczka

Jedenasta edycja festiwalu "kaczmarski underground", odbyła się w dniach 1-3 września 2017 r. Jej gospodarzami byli: Miasto Kraków i Powiat Wielicki, a lokalizacjami: Piwnica pod Baranami, Szkoła Muzyczna w Wieliczce, Zamek Żupny, Kampus Wielicki i Motel na Wierzynka.

Z okazji przypadającej 60. rocznicy urodzin Jacka Kaczmarskiego, edycja ta wpisała się w szerszy cykl wydarzeń pod nazwą "Kaczmarski. Cztery źródła niepokoju". Partnerami festiwalu byli: Narodowe Centrum Kultury, Instytut Pamięci Narodowej, Miasto Kraków, Szkoła Muzyczna I st. w Wieliczce i Muzeum Żup Krakowskich w Wieliczce.

"Piosenka"

4-6 września 2015 r., Gdów - Kudłacze, Pcim

9. edycja festiwalu nosiła tytuł "Piosenka" i odbyła się w Beskidzie Średnim, w pięknej scenerii, przy Schronisku PTTK na Kudłaczach. Poprzedziła ją impreza towarzysząca dla młodzieży gimnazjalnej w Centrum Kultury w Gdowie, podsumowująca I edycję konkursu pn. "Lekcja historii i sztuki z Jackiem Kaczmarskim". Sam festiwal różnił się od poprzednich nie tylko górską lokalizacją, ale też nowymi modułami, takimi jak "Czarne historie", "Kalambury", "Aleja Underground", czy happening artystyczny "Źródło wciąż bije". Artyści i goście specjalni po raz pierwszy pamiątkowo odcisnęli też w glinianych tabliczkach swoje dłonie.

"O Aniołach innym razem"

12-14 września 2014 r., Kraków - Lanckorona

Ósma edycja odbyła się nie, jak dotąd, w marszowickiej stodole, ale w willi „Tadeusz” w Lanckoronie. Gośćmi specjalnymi festiwalu byli Zbigniew Łapiński i bratanica Przemysława Gintrowskiego, Aleksandra.

Poza wysłuchaniem koncertów, uczestnicy mieli też m.in. okazję sprawdzić się w konkursie wiedzy nt. twórczości Jacka Kaczmarskiego, wziąć udział w spotkaniu z Katarzyną Walentynowicz, autorką wydanej w 2014 r. książki „Mimochodem. Rozmowy o Jacku Kaczmarskim” i obejrzeć wystawę obrazów Krzysztofa Trzaski, inspirowanych twórczością Jacka Kaczmarskiego, pt. "Autoportret z poetą".

"Gwiazda jeszcze nie spadła..."

30 sierpnia - 1 września 2013 r., Kraków - Marszowice

Edycja festiwalu z 2013 r. zainspirowana była napisanymi przez Jacka Kaczmarskiego kolędami z płyty „Szukamy Stajenki”. Zbigniew Łapiński, wrażliwy muzyk, doskonały kompozytor i ostatni żyjący ze słynnego trio, autor m.in. przepięknych melodii tych właśnie kolęd, zaszczycił uczestników zlotu swoją obecnością. Na festiwalowej scenie jak zwykle dopisało wielu młodych wykonawców, którzy tym razem swoją pasję i talent mogli zaprezentować nie tylko wiernej „undergroundowej” widowni, ale także wybitnemu współtwórcy granych przez siebie utworów.

Edycje festiwalu zrealizowane przed powstaniem fundacji przez grupę Przyjaciół:

Coroczny festiwal „kaczmarski underground” to flagowa impreza, której w kalendarzu Fundacji i w kalendarzach kaczmarofilów nie może już zabraknąć. Zapraszamy na nią zarówno tych, którzy „od zawsze” czują się duchowymi „dziećmi” pieśniarza, jak i tych, którzy, ciekawi świata, mają ochotę rozpocząć dzięki piosenkom Jacka Kaczmarskiego zapierającą dech w piersiach podróż po świecie: literatury, sztuki, historii, polityki, filozofii i mitologii. Po świecie jednostki i tłumu. Po świecie patriotyzmu i kosmopolityzmu. Po świecie bogatym, niejednoznacznym, wielowarstwowym, pełnym pytań i pełnym wątpliwości. Najbliższa edycja już w dniach 31 sierpnia - 2 września 2018 roku w Krakowie i Wieliczce. Zapraszamy!

Jesteś tutaj:   START   >   PROJEKTY   >   KACZMARSKI UNDERGROUND

Dziesiąta, jubileuszowa edycja festiwalu "kaczmarski underground" odbyła się w Krakowie, w Piwnicy pod Baranami, a także w Wieliczce, w Kampusie Wielickim i w Motelu "Na Wierzynka". Obfitowała w urodzinowe koncerty doskonałych artystów, którzy na tę okazję przygotowali kilka specjalnych aranżacji znanych utworów, ale także w wiele nowych modułów, takich jak: "Śpiewające Gitary", "Art-Calambours", "Limeriada" czy "Jaka to historia?". Pierwszego wieczoru błyskotliwą konferansjerkę poprowadził artysta z Włoch, Dave Nilaya, który sam również wykonał po polsku kilka piosenek Jacka Kaczmarskiego. Festiwal, wzorem roku ubiegłego, poprzedzony został spotkaniem edukacyjnym dla młodzieży.

"Schodzimy pod ziemię"

7-9 października 2016 r., Wieliczka - Kraków - Wieliczka