© 2023  Fundacja Underground

Jesteś tutaj:   PROJEKTY   >   DOBROCZYNNY BAL NIEPODLEGŁOŚCI

Patroni medialni:

RELACJA

Na bal przybyło ok. 220 osób. Impreza, podczas której energicznie rej wodził aktor Teatru Witkacego, Andrzej Bienias, rozpoczęła się odegraniem Hejnału Mariackiego.

Następnie zatańczono tradycyjnego poloneza prowadzonego m.in. przez Rafała Ziemkiewicza i Tomasza Sakiewicza. Walce, tango i swing królowały w pierwszej części imprezy. Standardy muzyki lat 20. i 30. śpiewał włoski wokalista z zespołem swingowym. Swój występ rozpoczął kilkoma piosenkami polskimi, których słów nauczył się specjalnie na tę okazję. Następnie zakończone toastem za Ojczyznę wystąpienie wygłosił ks. Tadeusz Isakowicz-Zaleski. Uroczysta kolacja składała się z biało-czerwonych potraw przygotowanych przez wirtuoza kulinarnego, Mikołaja Reya. Ogromnym zainteresowaniem cieszyła się część, w której uczestnicy mogli chóralnie śpiewać piosenki patriotyczne. Akompaniował przy nich niezastąpiony Stanisław Markowski.

Licytacja dobroczynna także przyniosła miłe niespodzianki. Rekordową cenę okazał się uzyskać zerowy numer pięknego medalu „Pieta Smoleńska” autorstwa prof. Piotra Suchodolskiego. Rekomendowany przez dr Zuzannę Kurtykę osiągnął wartość 11.000 złotych. Zdobywca fantu, po opłaceniu wygranej, przekazał go z powrotem Fundacji im. Brata Alberta. O godzinie 2:00 uczestników zaskoczył zespół rockowy, który poderwał do tańca wszystkich pozostających w długą noc balowiczów. Prezentowane hity muzyki lat 80-tych zgromadziły na parkiecie trzy pokolenia uczestników. Impreza zakończyła się niezwykle energicznym białym mazurem, gdy niebo nad horyzontem traciło już nocne barwy.

Za niezapomniane wspólne chwile dziękujemy. Do zobaczenia na przyszłym balu!

Goście specjalni:

Dobroczynny Bal Niepodległości 2013

9-10 listopada 2013 roku

CEL DOBROCZYNNY

Celem dobroczynnym Balu było wsparcie Warsztatów Terapii Zajęciowej prowadzonych w podkrakowskich Radwanowicach przez Fundację im. Brata Alberta ks. Tadeusza Isakowicza-Zaleskiego.

Warsztat Terapii Zajęciowej prowadzi zajęcia terapeutyczno-rehabilitacyjne dla osób niepełnosprawnych intelektualnie. Zadania realizowane przez placówkę zmierzają do ogólnego rozwoju i poprawy sprawności, niezbędnych do prowadzenia przez osobę niepełnosprawną niezależnego, samodzielnego i aktywnego życia, na miarę jej indywidualnych możliwości. Obecnie do warsztatu w Radwanowicach i Czernichowie uczęszcza 90 osób z umiarkowanym i znacznym stopniem niepełnosprawności, które codziennie dowożone są z terenu gminy Zabierzów, Krzeszowice, Liszki, Alwernia oraz Czernichów.1 Zajęcia terapeutyczne prowadzone są w różnych pracowniach takich jak: tkacko-krawiecka, ogrodnicza, ogrodniczo-wikliniarska, plastyczna, rzemiosł różnych, stolarsko-modelarska, gospodarstwa domowego z kącikiem kulinarnym, pracownia podtrzymywania umiejętności szkolnych, rękodzieła artystycznego, rehabilitacji ruchowej.

Inną formą socjalizacji uczestników jest trening ekonomiczny.2

Jesteś tutaj:   START   >   PROJEKTY   >   DOBROCZYNNY BAL NIEPODLEGŁOŚCI   >   2013