Z wielką satysfakcją donosimy, że w ramach „Programu wspierania rozwoju uczniów wybitnie uzdolnionych” Ministerstwa Edukacji i Nauki również w tym roku (2021/2022) przeprowadzimy ogólnopolski konkurs „Lekcja historii i sztuki z Jackiem Kaczmarskim”!

W jego ramach tym razem wręczymy dodatkową, specjalną Nagrodę im. prof. Marka Karwali, z którym mieliśmy szczęście konstruować i przeprowadzać wszystkie projekty naszej fundacji dotyczące twórczości Jacka Kaczmarskiego.

4-6 września 2009 r., Marszowice

Kaczmarski Underground

5-7 września 2008 r., Marszowice - Kraków - Marszowice

Kaczmarski Underground

8-9 września 2007 r., Marszowice - Kraków

Z olbrzymim wzruszeniem wspominamy, jak przed dwoma laty Prof. Marek Karwala, wykładowca Uniwersytetu Pedagogicznego im. KEN w Krakowie i wybitny literaturoznawca oraz filmoznawca, musiał po raz pierwszy odmówić udziału w organizowanych wspólnie zajęciach. Nagła choroba spowodowała, że nie wystąpił z autorskim projektem. Tym razem w Tenczynku dla przedszkolaków. W ciągu kilku lat zdążyliśmy wystąpić z wykładami, warsztatami i koncertami przed setkami uczniów gimnazjów i liceów, studentów Uniwersytetów Trzeciego Wieku, a nawet przedszkolaków. Począwszy od „Akademii Underground” przy festiwalu „kaczmarski underground” przez „Latającą Akademię Underground” przy konkursie „Lekcja historii i sztuki z Jackiem Kaczmarskim”, projekt „Idziemy po muszelki” aż po program „Kaczmarski 5-105” – dziesiątki wystąpień na terenie połowy województw zacieśniały naszą współpracę, ale też osobistą przyjaźń z tym wyjątkowym człowiekiem*.

Po czterech miesiącach od chwili, gdy dowiedzieliśmy się o chorobie, tłumy żegnały Marka na cmentarzu w rodzinnym Brzesku. Jednak rozpoczęte przez niego projekty żyją, a my robimy wszystko, żeby były coraz lepsze. Na przykład w ubiegłym, „covidowym” roku przenieśliśmy konkurs do Internetu i stworzyliśmy innowacyjny system liczenia oraz porównywania czasów uczestników z dokładnością do 0,01 sekundy. W tym roku konkurs zostanie rozszerzony o stworzony przez nas społecznościowy serwis internetowy, dzięki któremu uczestnicy konkursu nie tylko będą oceniani, ale również staną się jego jurorami. To rozwiązanie również okazuje się innowacyjne na rynku edukacyjnym. Tworząc i udoskonalając nasze projekty, nieustannie staramy się podążać ścieżką przez lata wypracowywaną wraz z Prof. Karwalą.

Panie Profesorze, Drogi Marku, dziękujemy, że byłeś, zapewniamy, że jesteś!

Miło nam także donieść, że Instytut Filologii Polskiej UP w Krakowie podjął w tym roku decyzję o kontynuowaniu z nami projektów rozpoczętych z udziałem Prof. Marka Karwali. Dla nas współpraca z macierzystą uczelnią Profesora jest nie tylko zaszczytem, ale postrzegamy ją jako swoistą schedę po nim oraz nasze zobowiązanie.

Więcej informacji o samym konkursie, jego harmonogramie i regulaminie opublikujemy do końca września br. na stronie www.fundacjaunderground.pl i na profilu Fundacji Underground na Facebooku.

* W projektach, które co najmniej konsultowaliśmy z Panem Profesorem, wystąpiło dotąd ponad 140 wykładowców, muzyków, aktorów, dziennikarzy, kustoszy, producentów spektakli, larpów, wystaw czy festiwalowych modułów.