tło

I WARTOŚCI

DO

POBRANIA

Jesteś tutaj:   START   >   PROJEKTY   >   LEKCJA HISTORII I SZTUKI Z JACKIEM KACZMARSKIM

Lekcja historii i sztuki z Jackiem Kaczmarskim 2016/2017

edycja 3.: "Limeryki o narodach"

kwiecień 2017 - wrzesień 2017, woj. Małopolskie

Trzecia edycja "Lekcji historii i sztuki z Jackiem Kaczmarskim" różniła się od poprzednich tematyką - projekt poświęcony został "Limerykom o narodach", a co za tym idzie, w warstwie historycznej - konfliktom międzynarodowym, zaś w warstwie artystycznej - limerykowi, jako gatunkowi literackiemu. Adresatami byli uczniowie gimnazjów i szkół średnich. Za Patronat Honorowy dziękujemy Małopolskiemu Kuratorowi Oświaty, natomiast za Partnerstwo: Powiatowi Wielickiemu, Miastu Kraków, Uniwersytetowi Jagiellońskiemu, Oddziałowi Instytutu Pamięci Narodowej w Krakowie, Stowarzyszeniu NZS 1980 i Wydawnictwu Scriptum.

Lekcja historii i sztuki z Jackiem Kaczmarskim 2015/2016

edycja 2.: "Ekfrazy"

styczeń 2016 - sierpień 2016, woj. Małopolskie

Druga edycja projektu skierowana była do uczniów gimnazjów i szkół średnich. Poza konkursem, przeprowadzonym w dwóch grupach wiekowych, złożył się na nią także cykl konferencji, składających się z: wykładów, prezentacji multimedialnych, warsztatów literackich, spotkań autorskich i koncertów. Kolejne pokolenie młodzieży zapoznało się i zmierzyło z szerokim tematem ekfraz Jacka Kaczmarskiego oraz polskiego i europejskiego malarstwa historycznego, z których czerpał poeta. Patronat objęli: Wojewoda Małopolski, Marszałek Małopolski, Prezydent Miasta Krakowa, Prezydent Miasta Tarnowa, Oddział IPN w Krakowie, Muzeum Narodowe w Krakowie i Wydział Polonistyki UJ.

Pierwsza edycja "Lekcji historii i sztuki z Jackiem Kaczmarskim" objęła dwuetapowy konkurs humanistyczny dla młodzieży gimnazjalnej z terenu Małopolski. Zadaniem uczniów było napisanie i zaprezentowanie pracy nt. jednej z ekfraz Jacka Kaczmarskiego oraz nt. dzieła malarskiego i wydarzeń lub postaci historycznych, będących dla niej inspiracją. Konkurs został objęty honorowym patronatem Dyrektora Oddziału Instytutu Pamięci Narodowej w Krakowie i Rektora Akademii Sztuk Pięknych w Krakowie. W uroczystej gali rozdania nagród wziął udział Małopolski Kurator Oświaty, pan Aleksander Palczewski.

Projekt "Lekcja historii i sztuki z Jackiem Kaczmarskim" towarzyszy fundacji od początku jej funkcjonowania, rozrastając się z roku na rok. Jego ideą jest zaszczepianie w młodzieży szkolnej chęci zdobywania szerokiej wiedzy humanistycznej, do czego przyczynkiem są, obfitujące w odniesienia historyczne i kulturowe, piosenki Jacka Kaczmarskiego. Na projekt składają się co roku: konkurs w dwóch kategoriach: indywidualnej i drużynowej oraz cykl przygotowujących do konkursu spotkań edukacyjnych w gminach i powiatach, które zechcą podjąć współpracę w tym zakresie. Nagrodami w konkursie są m.in. wycieczki zagraniczne, a dla laureatów kategorii indywidualnej, będących aktualnymi maturzystami, także indeksy na Wydział Polonistyki Uniwersytetu Jagiellońskiego.

Nauczycieli i dyrektorów zapraszamy do zgłaszania szkół do konkursu!

Lekcja historii i sztuki z Jackiem Kaczmarskim 2014/2015

edycja 1.: "Ekfrazy"

marzec 2015 - wrzesień 2015, woj. Małopolskie

Jesteś tutaj:   PROJEKTY   >   LEKCJA HISTORII I SZTUKI...

Lekcja historii i sztuki z Jackiem Kaczmarskim 2017/2018

edycja 4.: "Limeryki o narodach"

wrzesień 2017 - listopad 2017, cała Polska

Dzięki wsparciu: Narodowego Centrum Kultury, Ministerstwa Edukacji Narodowej, Instytutu Pamięci Narodowej, Marszałka Województwa Małopolskiego, Miasta Kraków, Gminy Wieliczka, Polskiego Towarzystwa Geopolitycznego i Muzeum Armii Krajowej im. gen. Emila Fieldorfa "Nila" w roku szkolnym 2017/2018 mieliśmy możliwość rozszerzenia projektu edukacyjnego dla młodzieży do skali ogólnopolskiej. Zarówno konkurs "Lekcja historii i sztuki z Jackiem Kaczmarskim", jak i przygotowujące do niego spotkania edukacyjne, pod nową nazwą "Latająca Akademia Underground" adresowane były o szczególnie uzdolnionych uczniów szkół średnich z całej Polski.

Lekcja historii i sztuki z Jackiem Kaczmarskim 2018/2019

edycja 5.: "I ja się jakoś niepodległy czuję"

wrzesień 2018 - grudzień 2018, cała Polska

Adresatami 5., ogólnopolskiej edycji projektu są uczniowie szkół średnich. Jej Partnerami zostali: Ministerstwo Edukacji Narodowej, Miasto Kraków, Fundacja Lotto, Województwo Małopolskie, Wydział Polonistyki Uniwersytetu Jagiellońskiego i Muzeum Armii Krajowej i gen. Emila Fieldorfa "Nila" w Krakowie. Zadaniem uczestników kategorii indywidualnej jest stworzenie opowiadania nt. alternatywnej historii odzyskania przez Polskę niepodległości z uwzględnieniem w tym procesie roli bohatera lokalnego. Uczestnicy kategorii grupowej zmierzą się w formule towarzyskich gier drużynowych, w ramach których sprawdzana będzie wiedza graczy nt. wybranych piosenek Jacka Kaczmarskiego związanych z wolnością i niepodległością. Zapraszamy!